Ray Gelato

ריי ג'לאטו

דיוק אלינגטון, קאונט בייסי וריי ג'לאטו (The Godfather of Swing) תחת כותרת אחת.

מסקרן אתכם מדוע אני מתחיל מאמר עם כותרת כזו? העניין פשוט.

Duke זה הכינוי של אלינגטון, Count זה הכינוי של בייסי וריי ג'לאטו, ששמו המקורי Ray Keith Irwin, קיבל את הכינוי The Godfather of Swing. את כינויו קיבל ג'לאטו ב-1982, תקופה בה תזמורות הסווינג כבר לא היו פופולריות. הוא תרם רבות לתחיית הסווינג מאז ועד היום.

שלושתם (והיו עוד רבים) קיבלו את הכינוי הבינלאומי שלהם בשל אישיותם המרשימה, לצד העשייה המוזיקלית המשמעותית שלהם.

ריי ג'לאטו (Ray Gelato) נולד בלונדון ב-1961. הוא זמר, סקסופוניסט ומנהיג הרכבי סווינג, ג'אמפ סווינג וגם רית'ם אנד בלוז. אביו היה חייל אמריקאי שהוצב באנגליה. כצעיר הוא הקשיב לתזמורות סווינג וההשפעות העיקריות עליו היו לואיס ג'ורדן ולואיס פרימה. מה שמשותף לשניהם זו העובדה שהם, בהשראת ארמסטרונג ואחרים, סיפקו בידור קליל ומוצלח לאוהדי הג'אז. ריי למד מהם את התכונות האלו.

כצעיר הוא העריץ את נגינתו של Sam Butera, הסקסופוניסט שניגן בהרכב של לואי פרימה וקילי סמית'. הוא נהג לצאת להופעות חיות וזה השפיע עליו בעתיד ועל יחסו לקהל מעמדת הפרפורמר.

הקריירה של ריי ג'לאטו החלה להתפתח ב-1982 כאשר הקים עם גיטריסט צרפתי הרכב שכונה "האחים שבלייה". הוא זכה בתחרות כישרונות צעירים והאחים שבלייה החלו להופיע ברחבי בריטניה, אירופה ואף יפן. ג'לאטו נחשב למוביל תחיית הסווינג בתחילת שנות ה-80.

מאז תחילת הקריירה ועד לזמן זה הופיע ריי בקארנגי הול, בבלו נוט ובלינקולן סנטר בניו יורק ובחתונה של סר פול מקרטני. הוא פתח את המופע של רובי וויליאמס באלברט הול, הופיע פעמיים בפני מלכת אנגליה וכן 8 פעמים בפסטיבל הג'אז באומבריה, פסטיבל מונטריאול, בים הצפוני ועוד.

ההופעות של ריי מלאות עד אפס מקום – ויש לכך סיבות רבות וטובות. ההרכבים שלו תמיד שידרו שמחת חיים ובידור תוסס ומרקיד. גם אם לא רקדתם בהופעה שלו, היו סמוכים ובטוחים שתצאו במצב רוח מרומם.

ריי ג'לאטו הוא פרפורמר שנותן את כל כולו על הבמה כדי לבדר את הקהל שטרח לקנות כרטיס ולהגיע להופעה שלו. בג'אז העכשווי כמעט ואין מוזיקאים שמתנהגים כך ולפעמים נדמה שההומור כבר לא שייך לג'אז. הנה קטע של פטס וואלר שמקבל חידוש עליז  מהאחים שבלייה ועוד דוגמא עליזה:

לריי סאונד מצוין בטנור. הוא לא משתמש בטנור ככלי סולני בלעדי אלא דווקא ככלי המנגן חלקים מעובדים במלודיה או בכלל בליווי. לעתים הוא גם מאלתר. ב-1989 הוא הקים הרכב חדש ששמו Ray Gelato's Giants Of Jive  שימו לב למילות השיר וגם לציטוט מדיזי גילספי וצ'ארלי פרקר לקראת הסוף (מהקטע Anthropology).

הקריירה של ג'לאטו המשיכה להתפתח היטב משנות ה-90 ועד היום, והוא אף השתתף בסרטים.

בסרטון הבא מספר ג'לאטו על בר איטליה שנמצא בסוהו בלונדון. ממש בסטייל של גדולי הבדרנים של תקופת הסווינג.

ריי הוא זמר מדויק, כל מילה מבוטאת היטב ויש לו הבעה של זמרים בסגנון הסווינג והג'ייב של פעם.

ריי ג'לאטו מגיע להופעות בארץ בינואר 2018 ואיתו ההרכב האורגני שלו. צפויה הופעה מלאה גרוב, עליזות ובידור שווה.

=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Ray Gelato & The Swing Quartet 

Ray Gelato טנור סקסופון ושירה (בריטניה)

Gunther Kurmayr פסנתר (בריטניה)

Ivan Kovacevic בס (ספרד)

Marti Elias Vignals תופים (ספרד)

בחזרה לדף הבית

אין אפשרות להגיב.